2012. augusztus 5., vasárnap

Haladó patchwork tanfolyam I. alkalom

Pénteken kezdődött a tanfolyam, amiről a facebookon már írtam...régóta fontolgattam, de azt gondoltam, hogy megfizethető áron, amit én is össze tudok spórolni, biztosan nem találok majd. Véletlenül vettem észre Gina blogján, hogy augusztusban négy péntek délután alkalmával sor kerül vezetésével egy újabb haladó tanfolyamra. Nem is hezitáltam sokáig. :)


Az első darab, ami készült, ez az édes formájú zsepitartó! Teljesen odáig vagyok érte! :)) Szerintem nagyon kis helyes, talán karácsonyra, karácsonyi vásznakból is elkészítem majd ajándékba.


 Ezt követően dekorcsíkot készítettünk, amely kétféleképpen is hajtogatható, felhasználása pedig a fantáziánkra van bízva. Neszire vagy párnára teszem majd szerintem (volt aki képkeret ötlettel állt elő :D), de még be kell fejeznem, ahogy ez a többi darabbal is volt, mert arra nem akartunk időt szánni, hogy az egyszerűbb dolgokkal is ott szöszöljünk.


 Következett az irattartó, no itt már a körkés használatába is belejöttem, ment vele a vágás! :)) Kezdetben kicsit belegabalyodtam a kiszabandó méretekbe, ki kivel, hogyan, miért is van, akkor még nem állt össze a fejemben ugyanis a koncepció, hogy milyen elven is lesz megvarrva az adott darab...a végeredmény viszont nagyon tetszik!

Minden darabnál lenyűgöznek az apró részletek, kimunkálások, eldolgozási megoldások, amik igazán igényessé és bájossá teszik az elkészült tárgyakat. Sem a zsepitartónál, sem az irattartónál, sem pedig a most következő tolltartónál nem látszik szél, szegés, minden el van tüntetve. A becsípési technika, amely tartást ad a tolltartónak, megint csak más elven történik, mint amit eddig alkalmaztam. És olyan szép belülről is! A ferdepánt (ami nem is az valójában!!! itt a trükk) pedig még kedvesebbé teszi. 
Az anyagot Erzsikétől kaptam, aki mellé nagyon jól tettem, hogy leültem, mivel elképesztően felszerelkezve érkezett (ahogy ő fogalmazott: olyan vagyok, mint egy guberáló), jutott nekem kölcsönolló, gombostű, ceruza, papír...nagyon rutinos volt, egyből jegyzetelt, írta fel az adott tárgyhoz szükséges kiszabandó darabok méreteit...skiccelt...rengeteget segített, ami nem kicsit könnyítette meg a dolgom.

Aztán egyszer csak, mikor ez a 4., egyben utolsó darab következett (én pedig ezt a két anyagot vittem, nem mintha nem lenne itthon 100 féle, csak hát gondoltam, így egy nagy szett lesz a végén), megkérdezte tőlem, hogy: "Figyelj, nem akarsz egy ilyet csinálni, ha?" És mutatja a csodás kék vásznait. Illetve előbb egy rózsásat, csak az kicsi lett volna kettőnknek...szóval kapott cserébe a pinkemből, ami "nagyon fog tetszeni az unokájának"...:)))


Ennek mintájára már tervezgettem egy másik tolltartót, amit majd elkészítek magamnak az utolsó félévemre az egyetemen. Kicsit tágasabbra szeretném, rózsaszín virágos mintája és krém, zöld színei lesznek, a külseje díszítve lesz csipkével, szalaggal is, lesz a végeknél kis füle és azt hiszem ennyi. :D Alig várom a jövő heti alkalmat!